Hedera Hibernica

Hederan, som också i folkmun kallas murgröna, är främst känd som en växt som klättrar uppför träd och väggar. Det är mindre känt att Hederan kan användas i häcken.

Hederan behöver visst stöd för detta, eftersom plantan inte kan växa i häckform av sig själv. Det tar lite tid, men det är värt ansträngningen. Vi informerar dig därför gärna om Hederan som häckväxt. En murgrönahäck har vissa fördelar som du inte hittar med någon annan häckväxt. 

Hur växer min Hedera som häck?

De flesta växter har bara en rottyp: markrötter. Hederan har dock två typer av rötter. Givetvis ska Hederan också planteras i jorden som man skulle göra med alla andra häckväxter, men murgrönan har även suturrötter.

Dessa fastnar på en viss yta. Precis som dessa rötter fäster på väggar eller stockar, kan de också fästa på ett trä-, metall- eller bambuställ. Om du fäster din Hedera på ett sådant ställ på vissa ställen kan plantan klättra mycket bra. Dessa fästpunkter är vanligtvis cirka 20 centimeter från varandra; på kortare avstånd kommer växterna för nära varandra.

Har du inte kompetensen att fästa Hederan på ett sådant underlag är det heller inga problem. På Haagplanten.net säljer vi även färdiga murgrönshäckar. En sådan färdig häck består av murgrönaplantor som redan är bundna till en ram på 1,80 meter hög och 1 meter bred. Även om priset är något högre än om du gör det själv, är det mycket enklare och det tar dig mindre tid.

Med de flesta andra färdiga häckar sparar det också att vänta tills häckplantorna är i rätt höjd. Det är mindre avgörande med Hedera. Vanlig murgröna (Hedera helix) och irländsk murgröna (Hedera hibernica) växer exceptionellt snabbt. Du kan förvänta dig upp till en halvmeters tillväxt varje år. Den årliga tillväxten kan till och med nå 70 centimeter.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RELATED POST

Förbered din gräsmatta för vintern

Efter den långa varma sommaren behöver gräsmattan lite mer uppmärksamhet på hösten. Ge den ett sista lyft och vintergör din…

Odlingskrukor för grönsaksträdgården

Vilka odlingskrukor är bäst att använda vid sådd i grönsaksträdgården? Plast, stenar och biologiskt nedbrytbara krukor har alla sina fördelar…

Kombinationsodling i grönsaksträdgården

Du kanske har hört talas om kombinationsodling. Kombinationsodling handlar om det inflytande som olika grödor har på varandra. Det finns…