Förbered din gräsmatta för vintern

Efter den långa varma sommaren behöver gräsmattan lite mer uppmärksamhet på hösten. Ge den ett sista lyft och vintergör din gräsmatta så att den går starkt in i de kalla månaderna.

Den långa, torra sommaren har satt sina spår. På många ställen blev gräset gult och torrt. Som tur är är gräsväxter starka och som regel återhämtar sig gräsmattan så fort det börjar regna. Om gräset inte längre blir grönt efter en period med mycket regn (eller mycket sprutning) är det dött och du behöver byta ut gräsmattan. Vad som är mycket vanligare är att vissa fläckar i gräsmattan är döda. Du kan återså de fläckarna i början av hösten. Vattna regelbundet så att gräsfröet får chansen att gro. Då är det dags att vinterförbereda din gräsmatta.

sticka hål
Kala fläckar uppstår även när det går mycket på gräset. Jorden blir allt mer kompakt till följd av denna belastning. Resultatet är att mindre luft kan nå gräsets rötter, vilket kan göra att rötterna dör och det tuffare ogräset går framåt.
Tidig höst är en utmärkt tid att lufta gräsmattan.

Välj helst en dag efter en period med regn, så att ytan blir mjuk och lättare att bearbeta. Stick ca 15 cm djupa hål i gräsmattan med en spettgaffel och håll alltid ett avstånd på ca 15 cm. Det finns även skor med piggar som du kan använda för att lufta gräsmattan; om du har en stor gräsmatta kan du välja att använda en elektrisk gräsmatta. Denna är försedd med en rulle med fjäderbelastade stift som kammar ut mossa och klipp och sticker hål i jorden så att luft kan nå rötterna igen.

Läs mer Bladmissfärgning
Ta bort filtskiktet
Med tiden kan ett lager halm från dött gräs, gräsklipp och mossa byggas upp i botten av gräsmattan. Om detta lager blir tjockare än några centimeter hämmar det gräsets tillväxt eftersom det blockerar ljus, vatten och gödsel. Det kan också hysa sjukdomar och skadedjur. På hösten är klippning ett av de viktigaste gräsuppdragen för att vinterförbereda din gräsmatta, eftersom det tar bort halmtaket. Detta görs vanligtvis genom att noggrant kamma hela gräsmattan med en speciell skärkratta (utrustad med vassa skärspetsar).

För större gräsmattor kan du använda en markör; eftersom dess blad skär i jorden, jorden är omedelbart
även luftad. När du har klippt klipparen går du igen, gärna med en uppsamlingsbehållare, över gräsmattan för att få bort de sista lösa resterna och för att jämna ut ojämnheter. Så eventuella tunna fläckar i gräset med en gräsfröblandning som passar din gräsmatta och ändamål, till exempel en blandning för skugga eller för en lekgräsmatta. Så cirka två nävar gräsfrö per kvadratmeter gräsmatta.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RELATED POST

Hedera Hibernica

Hederan, som också i folkmun kallas murgröna, är främst känd som en växt som klättrar uppför träd och väggar. Det…

Odlingskrukor för grönsaksträdgården

Vilka odlingskrukor är bäst att använda vid sådd i grönsaksträdgården? Plast, stenar och biologiskt nedbrytbara krukor har alla sina fördelar…

Kombinationsodling i grönsaksträdgården

Du kanske har hört talas om kombinationsodling. Kombinationsodling handlar om det inflytande som olika grödor har på varandra. Det finns…