Odlingskrukor för grönsaksträdgården

Vilka odlingskrukor är bäst att använda vid sådd i grönsaksträdgården? Plast, stenar och biologiskt nedbrytbara krukor har alla sina fördelar och nackdelar. Vi listar dem åt dig. Det finns också väldigt kreativa och speciella burkar bland dem!

Odlingskrukor av plast
Blomkrukor av plast är fina och lätta i vikt och därför lätta att flytta. Plast är en belastning för miljön, men du kan använda burkarna flera gånger. Var extra uppmärksam på fuktnivån med dessa krukor, eftersom de värms upp snabbt och därför avdunstar mer vatten.

Stenodlingskrukor
Terrakotta och andra stenkrukor är tåliga och har ofta en vacker naturlig färg. Grönsaksträdgård och örtväxter ser ofta vackra ut i den! En nackdel med burkarna är den tyngre vikten och materialets skörhet.

Biologiskt nedbrytbara odlingskrukor
Biologiskt nedbrytbara burkar är ekologiskt sunda, men ofta lite dyra i inköp. Torvkrukorna torkar snabbt, så håll koll på fuktnivån även här. En stor fördel är att plantor kan gå ner i jorden med kruka och allt. Rötterna växer helt enkelt genom materialet. Det är lätt att transplantera!

Återvinnings- och återvinningsburkar
Visste du att du ofta inte ens behöver gå till trädgårdscentret för att köpa odlingskrukor? Du gör helt enkelt en grönsakskruka med saker du redan har hemma. Och det är inte bara budgetsäkert, utan också väldigt trendigt. Man kallar det upcycling, där man ger föremål en ny funktion. Några exempel:

drickskoppar av plast
salladsskålar
isbrickor
ägg kartong
tomma matburkar
plåtburk

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RELATED POST

Hedera Hibernica

Hederan, som också i folkmun kallas murgröna, är främst känd som en växt som klättrar uppför träd och väggar. Det…

Förbered din gräsmatta för vintern

Efter den långa varma sommaren behöver gräsmattan lite mer uppmärksamhet på hösten. Ge den ett sista lyft och vintergör din…

Kombinationsodling i grönsaksträdgården

Du kanske har hört talas om kombinationsodling. Kombinationsodling handlar om det inflytande som olika grödor har på varandra. Det finns…