Kombinationsodling i grönsaksträdgården

Du kanske har hört talas om kombinationsodling. Kombinationsodling handlar om det inflytande som olika grödor har på varandra. Det finns vissa grödor som är goda grannar och förstärker varandra, men också grödor som är dåliga grannar. Vi berättar gärna mer om det!

När vi kombinerar grödor vill vi naturligtvis att våra växter i grönsaksträdgården ska ha en välgörande effekt på varandra!

Göra grönsaksplanering med kombinationsodling
När du startar din grönsaksträdgård kommer du att göra en plan. Du kan till exempel välja att bekvämt placera alla örter tillsammans. Men det finns också andra saker att tänka på, till exempel vilken påverkan grödor har på varandra. Ta därför med kombinationsodling i planeringen av din trädgård!

kombinationsodling med Tagetes, ringblomma, apelsin, apelsinblommare, list. gardens.nl

Bra grannar, dåliga grannar
Det finns olika sätt på vilka växter kan påverka varandra. Vissa växter stöter bort insekter för sina grannar genom sin doft eller för vidare fel ämnen genom rötterna. På grund av lukten som växterna avger kan de stärka eller försvaga varandra. Tänk bara på ringblommor (Tagetes patula) som stöter bort rotnematoder för sina grannar. Ett annat exempel på en bra kombination är morot och lök. För, lukten av lök driver bort morotsflugan. Det finns också växter som är mindre bra för varandra. Till exempel är det bättre att inte lägga morot och tomat bredvid varandra. Tomat hämmar rottillväxten, vilket gör att den inte är en lämplig granne. Så du ser, du har också “bra och dåliga grannar” i trädgården.

Kombinationsodling i grönsaksträdgården
Genom att kombinera olika grödor i grönsaksträdgården på rätt sätt kan du odla starkare växter och få en bättre skörd. Vi har listat de kombinationer som du behöver ta hänsyn till i odlingsplanen.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

RELATED POST

Hedera Hibernica

Hederan, som också i folkmun kallas murgröna, är främst känd som en växt som klättrar uppför träd och väggar. Det…

Förbered din gräsmatta för vintern

Efter den långa varma sommaren behöver gräsmattan lite mer uppmärksamhet på hösten. Ge den ett sista lyft och vintergör din…

Odlingskrukor för grönsaksträdgården

Vilka odlingskrukor är bäst att använda vid sådd i grönsaksträdgården? Plast, stenar och biologiskt nedbrytbara krukor har alla sina fördelar…